Introduktion til padeltennis

Padeltennis, ofte blot kaldet padel, er en af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark, især i større byer som Aarhus og København. Denne guide vil dække padeltennis’ grundlæggende regler, det nødvendige udstyr samt undersøge årsagerne til sportens eksplosive popularitet.

Hvad er padeltennis?

Padeltennis er en racketsport, der kombinerer elementer fra tennis og squash. Den spilles typisk som en doublessport på en indhegnet bane, der er mindre end en tennissbane. Banen har vægge, og bolden kan spilles fra disse på en måde, der ligner squash.

Udstyr

For at spille padeltennis behøver man følgende udstyr:

 • Padelracket: Padelrackets er mindre end tennisrackets og har ikke strenge, men er i stedet solid med perforeringer. De er typisk lavet af carbonfiber eller glasfiber.
 • Bold: En padelbold ligner en tennisbold, men er lidt blødere og mindre.
 • Skotøj: Sports- eller tennissko er ideelle for at give den nødvendige støtte og fleksibilitet på padelbanens kunstgræs- eller sandfyldte overflader.
 • Tøj: Komfortabelt sportsbeklædning, der tillader bevægelsesfrihed.

Grundlæggende regler

Padeltennis spilles med regler, der minder om en blanding af squash og tennis:

 • Banen: En standard padelbane er 10 meter bred og 20 meter lang, omgivet af vægge af glas og metalnet. Banen opdeles af et net, og spillet spilles både enkelt og dobbelt.
 • Pointtælling: Pointtællingen følger det samme system som i tennis. Et spil går til den første spiller, der vinder fire point og fører med mindst to point (15, 30, 40 og spil). En sæt vindes af den første spiller, der vinder seks games og fører med to games.
 • Serv: Serven skal være underhånd og bolden skal være i spil efter at have ramt modstanderens banehalvdel direkte fra serven. Den skal bounce i servemodtagerens kvadrant før den kan returneres.
 • Vægge: Bolden må gerne ramme væggene, ligesom i squash, men skal først have rørt modstanderens banehalvdel. Bolden kan også spilles direkte på væggene på ens egen side og derefter over nettet.

Væksten i Danmark

Padeltennis’ popularitet i Danmark kan tilskrives flere faktorer:

 1. Tilgængelighed: Padelbaner kræver mindre plads end traditionelle tennisbaner, og mange faciliteter kan opføres i urbane områder, hvor pladsen er begrænset. Byer som Aarhus og København har set en hurtig opførsel af padelcentre.

 2. Socialt engagerende: Padeltennis spilles oftest i doubler, hvilket gør det til en meget social sport. Det lave indgangsniveau gør det let for spillere af alle aldre og færdigheder at deltage.

 3. Fysisk overkommelig: Spillet er mindre fysisk krævende end tennis, hvilket gør det attraktivt for både yngre spillere og ældre motionister.

 4. Mediedækning og promovering: Øget mediedækning og celebrity endorsements har også hjulpet med at booste padeltennis’ popularitet.

Spillets muligheder i større byer

I takt med at flere danskere opdager padeltennis, øges antallet af faciliteter også. København og Aarhus tilbyder nu adskillige steder, hvor entusiaster kan spille. Disse faciliteter inkluderer ikke kun baner, men ofte også træningskurser, ligaer og turneringer, der appellerer til både nybegyndere og erfarne spillere.


Udgivet

i

af

Tags: